26. huhtikuuta 2015

Minne mennä? Arvo itsellesi matkakohde

Kun en tiedä tai osaa päättää minne matkustaa, arvon itselleni satunnaisen matkakohteen.

Matkasuunnitelmien antaminen sattuman käsiin on paitsi hauskaa myös haastavaa. Ensimmäistä kertaa matkakohdetta itselleni arpoessani päämääräkseni valikoitui Kuopio. Kaikista maailman kolkista nimenomaan Kuopio. Koska mielessäni olin kuvitellut lähteväni ennemminkin tropiikkiin kuin Pohjois-Savoon, kieltämättä hieman kirpaisi pitäytyä arvonnan tuloksessa. Annoin joka tapauksessa Kuopiolle mahdollisuuden ja loppujen lopuksi reissu oli vallan mainio.

Haastankin jokaisen matkalle haikailevan arpomaan seuraavan matkakohteensa avoimin mielin!

Arvonnalle toki kannattaa asettaa omat sääntönsä esimerkiksi matkabudjetin ja kertyneen matkakokemuksen puitteissa. En kuitenkaan suosittele rajaamaan matkakohdevalikoimaa liikaa - muutoinhan jännitysmomentti ja arvonnan tuloksen mahdollinen haastavuus katoavat täysin.

Kuinka arpoa matkakohde?


Perinteinen tapa on tietenkin etsiä käsiinsä maailmankartta ja silmät kiinni valikoida tuleva määränpää. Minusta arvonta on kuitenkin vielä hauskempi suorittaa netissä. Tässä omia ehdotuksiani:

MapCrunch


MapCrunch arpoo satunnaisen Google Street View -näkymän. Mahdollisia kohteita voi rajata kätevästi asetusten kautta esimerkiksi maanosan mukaan.

MapCrunch: Arvo matkakohde itsellesi
Tällä kertaa matkakohteeksi valikoitui Chile! Kuvakaappaus MapCrunchista.


 
Koska MapCrunch antaa pelkän maan tai kaupungin nimen sijaan hyvin tarkan sijainnin kuvan kera, yksi hauska idea olisi tietenkin käydä matkallaan juuri nimenomaisessa paikassa pällistelemässä.

MapCrunchin heikkous on kuitenkin kohdevalikoiman rajallisuus, sillä Google on ehtinyt kuvaamaan katunäkymiä vasta noin 30 maassa ja osassa niistäkin kuvauksen kattavuus rajoittuu vain maiden tärkeimpiin kohteisiin.

Random.org


Random.org on satunnaisuutta kaipaavaan ehdoton tukikohta netissä. Geographic Coordinates -sivulla voi arpoa itselleen satunnaiset koordinaatit. Mahdollisuudet ovat siis täysin rajattomat ja mikäli olet toooooooooooooodella tosissasi matkakohteen arpomisen suhteen, voithan aina lähteä oikeasti seilaamaan keskelle Atlantin valtamerta Random.orgin antamia koordinaatteja kohti.

Random.org: Geographic Coordinates
Keskelle aavaa merta...
 
Jos taas et ole aivan niin extreme-matkailija, päädyt todennäköisesti klikkailemaan Pick Coordinates -nappia yhä uudelleen. Valtamerethän nimittäin peittävät 70,8 prosenttia maapallon pinta-alasta, joten hyvin usein koordinaatit osuvat keskelle ei mitään.

Toki voit valita lähimpänä siintävän kuivalla maalla sijaitsevan kohteen. On kuitenkin hauskempaa saada heti tarkka sijainti arvottua, joten itse päädyn todennäköisemmin paukuttamaan uusia koordinaatteja mereltä pois päästäkseni.

Random.orgista löytyy myös toinen menetelmä matkakohteen arpomiseen: List Randomizer. Tämä on loistava kohteen arpomiseen rajatusta valikoimasta. Kirjoita jokainen matkakohde omalle rivilleen ja arvo niille satunnainen järjestys.


Random.org: List Randomizer
Näistä matkakohteeksi valikoitui Australia. 
List Randomizer on kuitenkin melko työläs vaihtoehto, mikäli haluat arpoa kohteen laajemmasta valikoimasta.

RandomLists.com


RandomLists.com: Random Cities
Satunnaisesti arvotut vaihtoehdot seuraavaksi matkakohteeksi.


 
RandomLists.com tarjoaa melko laajan repertuaarin erilaisia matkakohteen valitsemiseen soveltuvia satunnaisgeneraattoreita, kuten Random Countries ja Random Cities. RandomLists.comia eivät myöskään rajoita Googlen Street Viewin heikko kattavuus, merelle päätyminen tai oma viitseliäisyys, joten kyseinen sivusto onkin oma lempparini näistä kolmesta.

Kohdevalikoimaa ei ikävä kyllä voi itse rajata asetusten kautta, kuten MapCrunchissa. Kohteita voi kuitenkin arpoa kerralla useamman ja karsia sitten joukosta itselleen täysin epärealistiset vaihtoehdot.

Oletko koskaan arponut määränpäätäsi? Uskallatko kokeilla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti