21. huhtikuuta 2015

10 matkavinkkiä kasvissyöjälle

Hoi, matkailija! Oletko vegetaristi, täysin vegaani vai muuten vain kiinnostunut lisäämään kasvisruoan osuutta ruokavaliossasi?

Erikoisruokavalio aiheuttaa aina pientä päänvaivaa matkustettaessa. Kokosin tähän postaukseen 10 hyväksi havaitsemaani matkavinkkiä kasvissyöjälle, jotta kasvisruokavalion toteuttaminen olisi helppoa myös ulkomailla reissatessa.

1. Happy Cow


Happy Cow: Restaurants and Stores
Kuvakaappaus Happy Cow -sivuston ravintola- ja kauppahausta.


 
Happy Cow -sivuston tarjoama ravintolahaku on minulle selkeä ykkönen erilaisten kasvissyöjämatkailijoille suunnattujen palveluiden joukossa. Haun avulla löytää kasvissyöjäystävällisiä ravintoloita (ja myös kauppoja) todella helposti ja niitä on myös mahdollista arvostella. Happy Cow tarjoaa myös mobiilisovelluksen ja sivustolla paljon on muutakin tietoa matkailusta kasvissyöjän näkökulmasta tarkasteltuna.

2. Opettele valmiiksi fraaseja


Jos kohdemaassasi ei ymmärretä kovin hyvin englantia, voit kirjoittaa fraaseja itsellesi ylös paikallisella kielellä sanakirjojen ja käännöspalveluiden avulla. Netistä löytyy myös valmiiksi melko laajoja fraasikokoelmia, kuten esimerkiksi V-Cards ja Vegeterian Phrases in Other Languages.

3. Suosi etnisiä ravintoloita


On tietenkin hieman hassua matkustaa vaikkapa Unkariin ja syödä pääasiassa esimerkiksi intialaista ruokaa, mutta joskus se voi olla varsin helppo tapa löytää kasvisruokaa. Intialaisten ravintoloiden lisäksi kasvisruokavaihtoehtoja on usein saatavilla muun muassa thaimaalaisissa, marokkolaisissa ja italialaisissa ravintoloissa.

Etnisten ravintoloiden ohella yksi vaihtoehto on toki suosia tiettyjä kansainvälisiä pikaruokaketjuja, joilta usein löytyy edes jokin kasvisruokavaihtoehto, mutta sehän se vasta tylsää onkin, eikö?

4. Tilaa alkuruokia ja lisukkeita


Eräs kasvissyöjälle sopiva alkuruokavaihtoehto on italialainen bruschetta. Kuva täältä. CC BY-SA.

 
Jos pääruokavalikoima on hyvin lihapainotteinen, voi olla hyvä idea vilkaista alkupala- ja lisukelistaa. Usein niiden joukosta löytyy edes joitain kasvisruokavaihtoehtoja. Valitettavasti kasvisruoka-alkupalat ja -lisukkeet eivät yleensä ole kovin täyttäviä tai proteiinipitoisia, joten tilaa useampia eri annoksia ja huolehdi proteiininsaannistasi myöhemmin itse.

5. Tilaa listan ulkopuolelta


Voit aina rohkeasti ja kohteliaasti kysyä mahdollisuutta saada jotain menun ulkopuolelta. Tilaa esimerkiksi muunneltu versio jostain annoksesta tai vaikkapa paikallisia kasviksia valitsemasi lisukkeen kera.

Yksi erittäin hyvä idea on selvittää etukäteen jonkin paikallisen kasvisruoan nimi. Vaikkei kasvisruoka olisikaan maassa ollenkaan suosittua, lähes aina löytyy jokin kasvissyöjälle sopiva ruokalaji. Samalla osoitat olevasi kiinnostunut paikallisesta ruoasta.

6. Ilmaise itseäsi selkeästi


Pelkkä kasvissyöjä-sanan kääntäminen paikalliselle kielelle ei usein tuo toivottua lopputulosta. Käsite on suurimmassa osassa maailmaa ymmärrettävästi hyvin tuntematon tai se ymmärretään eri tavalla. Esimerkiksi Japanissa kasvissyöjäksi itsensä esittelevä saa usein kaikesta huolimatta lautaselleen kalaa dashin muodossa.

Onkin tärkeää eritellä mahdollisimman tarkasti sinulle sopimattomat ruoka-aineet, mikäli paikalliset eivät tunne kasvissyöntiä ja siihen liittyviä alakäsitteitä kovin hyvin.

Erittele siis tarvittaessa tarkasti halukkuutesi syödä esimerkiksi seuraavia ruoka-aineita:

  • Punainen liha
  • Siipikarja
  • Kala
  • Kananmunat
  • Maitotuotteet

Näin saat todennäköisemmin juuri sinulle sopivaa ruokaa.

7. Kokkaa itse

 

Hostel Casa de la Musica, Budapest
Voit kokata itse hostellissa. Kuva täältä. CC BY-SA.




 
Mikäli kasvisruokaa ei juurikaan ole tarjolla, hyvä ja edullinen vaihtoehto on kokata itse. Useimmat hostellit tarjoavat vieraidensa käyttöön keittiön. Voit myös vuokrata keittiöllä varustetun huoneiston käyttöösi.

8. Ole kohtelias ja ymmärtäväinen


Koska kasvissyönti ei ole tosiaankaan tuttua maailman joka kolkassa, kannattaa varautua monenlaisiin reaktioihin ja kysymyksiin. Joskus saatat loukata paikallisia kieltäytymällä syömästä eläinperäisiä ainesosia sisältäviä ruokia. Mahdollinen moraalinen ylemmyydentunne kannattaa jättää pakkaamatta mukaan matkalle. Pyri ymmärtämään millaisista lähtökohdista paikalliset tulevat ja arvosta heidän elämäntapaansa. Hyvillä käytöstavoilla ja huumorilla pääsee pitkälle!

9. Jousta kasvisruokavaliosta


Kasvisruokavaliossa pysyttely matkalla voi joskus olla todella vaikeaa niin sinun itsesi kuin myös ravintoloitsijoiden ja vieraanvaraisten paikallisten kannalta. Harkitse siis myös kasvisruokavaliosta joustamista.

Jos kasvissyönti on sinulle arvovalinta, kannattaa huomioida kuinka eläinperäiset ruoka-aineet tuotetaan kohdemaassasi.

Mongolia
Karjataloutta Mongolian tyyliin. Kuva täältä. CC BY-ND.



  
Länsimaissa lähes kaikki liha on tehotuotettua, kun taas vaikkapa Mongolian aroilla tulet tuskin kohtaamaan moista vääryyttä lautasellasi, vaan kyseessä on usein paikallisen perheen oma ja rakkaudella kasvatettu eläin. Kokeile siis välillä joustaa ruokavaliostasi, mikäli tiedät lihan olevan eettisesti ja lähellä tuotettua.

Pitkän linjan kasvissyöjälle äkillisesti syöty eläinperäinen ravinto voi toki aiheuttaa vatsanväänteitä ja muita terveysongelmia. Tällöin kannattaa tietysti pysytellä tutussa ruokavaliossaan ja vedota tarvittaessa esimerkiksi allergiaan, jos asian selittäminen tuntuu muutoin liian vaikealta tai loukkaavalta.

10. Valitse kasvissyöjäystävällinen matkakohde


Intialainen tori, kasviksia
Intia on kasvissyöjän paratiisi. Kuva täältä. CC BY.


 
Jos et ole valmis tinkimään ruokavaliostasi ja haluat syödä matkallasi hyvin, kannattaa valita kasvissyöjäystävällinen matkakohde. Useimmissa Euroopan maissa ja Pohjois-Amerikassa kasvisruokaa löytää yleensä helposti. Sen sijaan todellinen kasvissyöjän paratiisi on ehdottomasti Intia. Muita hyviä kohteita ovat muun muassa Israel, Taiwan ja Jamaica, joissa kasvissyönti on Intian tavoin yleistä ja ymmärrettyä uskonnollisista syistä johtuen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti