20. huhtikuuta 2015

Arkiruokaa Puolasta: Zapiekanka

Muutamia vuosia sitten kiertelin Puolaa ja löysin Krakovan katukeittiöistä herkullisen välipalan, zapiekankan. Sen historia ulottuu 1970-luvulle asti, jolloin Puolassa vallitsi vielä kommunismi. Aikoinaan zapiekankan menestystarinaa kaiketi vauhdittikin nimenomaan sen edullisuus.

Zapiekankasta tuli minulle sittemmin vakiovälipala myös Suomessa. Tässäpä siis kyseisen puolalaispatongin resepti.

Zapiekanka


(vaalea) patonki
ketsuppia
keskikokoinen sipuli
200 g tuoreita herkkusieniä
150 g emmentaljuustoraastetta

Pilko sipuli ja herkkusienet. Kuullota niitä pannulla kymmenisen minuuttia. Puolita sillä aikaa patonki pituussuunnassa ja jaa se vielä neljäksi leiväksi. Levitä leipien pinnalle ketsuppi ja lisää sitten sipuli-herkkusieniseos. Ripottele päälle juustoraastetta makusi mukaan. Paista uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes juusto sulaa. Nauti lämpimänä.
 

Puolalaista arkiruokaa: Zapiekanka
Uuniin menossa...



 
Kyseessähän on siis melko yksinkertainen pizzan ja patongin yhdistelmä, joka nauttii valtaisaa suosiota Puolassa. Pikaruoaksi zapiekanka maistuu mukavan kotikutoiselta - myös paikan päällä Puolassa.
 

Puolalaista arkiruokaa: Zapiekanka
...ja uunista ulos!



 
Pitääkin kokeilla joskus tehdä näistä vähän paranneltu versio kunnon tomaattikastikkeen ja vaikkapa mozzarellajuuston kera. Tällä kertaa lisäsin kokeilumielessä kahdelle leivistä hieman sriracha-chilikastiketta, mutta yhdistelmä ei valitettavasti ollut mitenkään erityisen toimiva. Käytin myös vaalean patongin sijaan moniviljapatonkia ja (toisin kuin sriracha) se sopi oikein hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti