26. huhtikuuta 2015

Minne mennä? Arvo itsellesi matkakohde

Kun en tiedä tai osaa päättää minne matkustaa, arvon itselleni satunnaisen matkakohteen.

Matkasuunnitelmien antaminen sattuman käsiin on paitsi hauskaa myös haastavaa. Ensimmäistä kertaa matkakohdetta itselleni arpoessani päämääräkseni valikoitui Kuopio. Kaikista maailman kolkista nimenomaan Kuopio. Koska mielessäni olin kuvitellut lähteväni ennemminkin tropiikkiin kuin Pohjois-Savoon, kieltämättä hieman kirpaisi pitäytyä arvonnan tuloksessa. Annoin joka tapauksessa Kuopiolle mahdollisuuden ja loppujen lopuksi reissu oli vallan mainio.

Haastankin jokaisen matkalle haikailevan arpomaan seuraavan matkakohteensa avoimin mielin!

Arvonnalle toki kannattaa asettaa omat sääntönsä esimerkiksi matkabudjetin ja kertyneen matkakokemuksen puitteissa. En kuitenkaan suosittele rajaamaan matkakohdevalikoimaa liikaa - muutoinhan jännitysmomentti ja arvonnan tuloksen mahdollinen haastavuus katoavat täysin.

Kuinka arpoa matkakohde?


Perinteinen tapa on tietenkin etsiä käsiinsä maailmankartta ja silmät kiinni valikoida tuleva määränpää. Minusta arvonta on kuitenkin vielä hauskempi suorittaa netissä. Tässä omia ehdotuksiani:

MapCrunch


MapCrunch arpoo satunnaisen Google Street View -näkymän. Mahdollisia kohteita voi rajata kätevästi asetusten kautta esimerkiksi maanosan mukaan.

MapCrunch: Arvo matkakohde itsellesi
Tällä kertaa matkakohteeksi valikoitui Chile! Kuvakaappaus MapCrunchista.


 
Koska MapCrunch antaa pelkän maan tai kaupungin nimen sijaan hyvin tarkan sijainnin kuvan kera, yksi hauska idea olisi tietenkin käydä matkallaan juuri nimenomaisessa paikassa pällistelemässä.

MapCrunchin heikkous on kuitenkin kohdevalikoiman rajallisuus, sillä Google on ehtinyt kuvaamaan katunäkymiä vasta noin 30 maassa ja osassa niistäkin kuvauksen kattavuus rajoittuu vain maiden tärkeimpiin kohteisiin.

Random.org


Random.org on satunnaisuutta kaipaavaan ehdoton tukikohta netissä. Geographic Coordinates -sivulla voi arpoa itselleen satunnaiset koordinaatit. Mahdollisuudet ovat siis täysin rajattomat ja mikäli olet toooooooooooooodella tosissasi matkakohteen arpomisen suhteen, voithan aina lähteä oikeasti seilaamaan keskelle Atlantin valtamerta Random.orgin antamia koordinaatteja kohti.

Random.org: Geographic Coordinates
Keskelle aavaa merta...
 
Jos taas et ole aivan niin extreme-matkailija, päädyt todennäköisesti klikkailemaan Pick Coordinates -nappia yhä uudelleen. Valtamerethän nimittäin peittävät 70,8 prosenttia maapallon pinta-alasta, joten hyvin usein koordinaatit osuvat keskelle ei mitään.

Toki voit valita lähimpänä siintävän kuivalla maalla sijaitsevan kohteen. On kuitenkin hauskempaa saada heti tarkka sijainti arvottua, joten itse päädyn todennäköisemmin paukuttamaan uusia koordinaatteja mereltä pois päästäkseni.

Random.orgista löytyy myös toinen menetelmä matkakohteen arpomiseen: List Randomizer. Tämä on loistava kohteen arpomiseen rajatusta valikoimasta. Kirjoita jokainen matkakohde omalle rivilleen ja arvo niille satunnainen järjestys.


Random.org: List Randomizer
Näistä matkakohteeksi valikoitui Australia.



 
List Randomizer on kuitenkin melko työläs vaihtoehto, mikäli haluat arpoa kohteen laajemmasta valikoimasta.

RandomLists.com


RandomLists.com: Random Cities
Satunnaisesti arvotut vaihtoehdot seuraavaksi matkakohteeksi.


 
RandomLists.com tarjoaa melko laajan repertuaarin erilaisia matkakohteen valitsemiseen soveltuvia satunnaisgeneraattoreita, kuten Random Countries ja Random Cities. RandomLists.comia eivät myöskään rajoita Googlen Street Viewin heikko kattavuus, merelle päätyminen tai oma viitseliäisyys, joten kyseinen sivusto onkin oma lempparini näistä kolmesta.

Kohdevalikoimaa ei ikävä kyllä voi itse rajata asetusten kautta, kuten MapCrunchissa. Kohteita voi kuitenkin arpoa kerralla useamman ja karsia sitten joukosta itselleen täysin epärealistiset vaihtoehdot.

Oletko koskaan arponut määränpäätäsi? Uskallatko kokeilla?

21. huhtikuuta 2015

10 matkavinkkiä kasvissyöjälle

Hoi, matkailija! Oletko vegetaristi, täysin vegaani vai muuten vain kiinnostunut lisäämään kasvisruoan osuutta ruokavaliossasi?

Erikoisruokavalio aiheuttaa aina pientä päänvaivaa matkustettaessa. Kokosin tähän postaukseen 10 hyväksi havaitsemaani matkavinkkiä kasvissyöjälle, jotta kasvisruokavalion toteuttaminen olisi helppoa myös ulkomailla reissatessa.

1. Happy Cow


Happy Cow: Restaurants and Stores
Kuvakaappaus Happy Cow -sivuston ravintola- ja kauppahausta.


 
Happy Cow -sivuston tarjoama ravintolahaku on minulle selkeä ykkönen erilaisten kasvissyöjämatkailijoille suunnattujen palveluiden joukossa. Haun avulla löytää kasvissyöjäystävällisiä ravintoloita (ja myös kauppoja) todella helposti ja niitä on myös mahdollista arvostella. Happy Cow tarjoaa myös mobiilisovelluksen ja sivustolla paljon on muutakin tietoa matkailusta kasvissyöjän näkökulmasta tarkasteltuna.

2. Opettele valmiiksi fraaseja


Jos kohdemaassasi ei ymmärretä kovin hyvin englantia, voit kirjoittaa fraaseja itsellesi ylös paikallisella kielellä sanakirjojen ja käännöspalveluiden avulla. Netistä löytyy myös valmiiksi melko laajoja fraasikokoelmia, kuten esimerkiksi V-Cards ja Vegeterian Phrases in Other Languages.

3. Suosi etnisiä ravintoloita


On tietenkin hieman hassua matkustaa vaikkapa Unkariin ja syödä pääasiassa esimerkiksi intialaista ruokaa, mutta joskus se voi olla varsin helppo tapa löytää kasvisruokaa. Intialaisten ravintoloiden lisäksi kasvisruokavaihtoehtoja on usein saatavilla muun muassa thaimaalaisissa, marokkolaisissa ja italialaisissa ravintoloissa.

Etnisten ravintoloiden ohella yksi vaihtoehto on toki suosia tiettyjä kansainvälisiä pikaruokaketjuja, joilta usein löytyy edes jokin kasvisruokavaihtoehto, mutta sehän se vasta tylsää onkin, eikö?

4. Tilaa alkuruokia ja lisukkeita


Eräs kasvissyöjälle sopiva alkuruokavaihtoehto on italialainen bruschetta. Kuva täältä. CC BY-SA.

 
Jos pääruokavalikoima on hyvin lihapainotteinen, voi olla hyvä idea vilkaista alkupala- ja lisukelistaa. Usein niiden joukosta löytyy edes joitain kasvisruokavaihtoehtoja. Valitettavasti kasvisruoka-alkupalat ja -lisukkeet eivät yleensä ole kovin täyttäviä tai proteiinipitoisia, joten tilaa useampia eri annoksia ja huolehdi proteiininsaannistasi myöhemmin itse.

5. Tilaa listan ulkopuolelta


Voit aina rohkeasti ja kohteliaasti kysyä mahdollisuutta saada jotain menun ulkopuolelta. Tilaa esimerkiksi muunneltu versio jostain annoksesta tai vaikkapa paikallisia kasviksia valitsemasi lisukkeen kera.

Yksi erittäin hyvä idea on selvittää etukäteen jonkin paikallisen kasvisruoan nimi. Vaikkei kasvisruoka olisikaan maassa ollenkaan suosittua, lähes aina löytyy jokin kasvissyöjälle sopiva ruokalaji. Samalla osoitat olevasi kiinnostunut paikallisesta ruoasta.

6. Ilmaise itseäsi selkeästi


Pelkkä kasvissyöjä-sanan kääntäminen paikalliselle kielelle ei usein tuo toivottua lopputulosta. Käsite on suurimmassa osassa maailmaa ymmärrettävästi hyvin tuntematon tai se ymmärretään eri tavalla. Esimerkiksi Japanissa kasvissyöjäksi itsensä esittelevä saa usein kaikesta huolimatta lautaselleen kalaa dashin muodossa.

Onkin tärkeää eritellä mahdollisimman tarkasti sinulle sopimattomat ruoka-aineet, mikäli paikalliset eivät tunne kasvissyöntiä ja siihen liittyviä alakäsitteitä kovin hyvin.

Erittele siis tarvittaessa tarkasti halukkuutesi syödä esimerkiksi seuraavia ruoka-aineita:

  • Punainen liha
  • Siipikarja
  • Kala
  • Kananmunat
  • Maitotuotteet

Näin saat todennäköisemmin juuri sinulle sopivaa ruokaa.

7. Kokkaa itse

 

Hostel Casa de la Musica, Budapest
Voit kokata itse hostellissa. Kuva täältä. CC BY-SA.




 
Mikäli kasvisruokaa ei juurikaan ole tarjolla, hyvä ja edullinen vaihtoehto on kokata itse. Useimmat hostellit tarjoavat vieraidensa käyttöön keittiön. Voit myös vuokrata keittiöllä varustetun huoneiston käyttöösi.

8. Ole kohtelias ja ymmärtäväinen


Koska kasvissyönti ei ole tosiaankaan tuttua maailman joka kolkassa, kannattaa varautua monenlaisiin reaktioihin ja kysymyksiin. Joskus saatat loukata paikallisia kieltäytymällä syömästä eläinperäisiä ainesosia sisältäviä ruokia. Mahdollinen moraalinen ylemmyydentunne kannattaa jättää pakkaamatta mukaan matkalle. Pyri ymmärtämään millaisista lähtökohdista paikalliset tulevat ja arvosta heidän elämäntapaansa. Hyvillä käytöstavoilla ja huumorilla pääsee pitkälle!

9. Jousta kasvisruokavaliosta


Kasvisruokavaliossa pysyttely matkalla voi joskus olla todella vaikeaa niin sinun itsesi kuin myös ravintoloitsijoiden ja vieraanvaraisten paikallisten kannalta. Harkitse siis myös kasvisruokavaliosta joustamista.

Jos kasvissyönti on sinulle arvovalinta, kannattaa huomioida kuinka eläinperäiset ruoka-aineet tuotetaan kohdemaassasi.

Mongolia
Karjataloutta Mongolian tyyliin. Kuva täältä. CC BY-ND.



  
Länsimaissa lähes kaikki liha on tehotuotettua, kun taas vaikkapa Mongolian aroilla tulet tuskin kohtaamaan moista vääryyttä lautasellasi, vaan kyseessä on usein paikallisen perheen oma ja rakkaudella kasvatettu eläin. Kokeile siis välillä joustaa ruokavaliostasi, mikäli tiedät lihan olevan eettisesti ja lähellä tuotettua.

Pitkän linjan kasvissyöjälle äkillisesti syöty eläinperäinen ravinto voi toki aiheuttaa vatsanväänteitä ja muita terveysongelmia. Tällöin kannattaa tietysti pysytellä tutussa ruokavaliossaan ja vedota tarvittaessa esimerkiksi allergiaan, jos asian selittäminen tuntuu muutoin liian vaikealta tai loukkaavalta.

10. Valitse kasvissyöjäystävällinen matkakohde


Intialainen tori, kasviksia
Intia on kasvissyöjän paratiisi. Kuva täältä. CC BY.


 
Jos et ole valmis tinkimään ruokavaliostasi ja haluat syödä matkallasi hyvin, kannattaa valita kasvissyöjäystävällinen matkakohde. Useimmissa Euroopan maissa ja Pohjois-Amerikassa kasvisruokaa löytää yleensä helposti. Sen sijaan todellinen kasvissyöjän paratiisi on ehdottomasti Intia. Muita hyviä kohteita ovat muun muassa Israel, Taiwan ja Jamaica, joissa kasvissyönti on Intian tavoin yleistä ja ymmärrettyä uskonnollisista syistä johtuen.

20. huhtikuuta 2015

Päivä Tallinnassa: Mitä tehdä?

Tallinnaan pääsee halvalla ja päiväreissunkin aikana ehtii kokea todella paljon ilman erityistä kiirettä. Päiväristeilyjen maissaoloajat vaihtelevat 4-13 tunnin välillä. Itse olen matkustanut lähes aina Tallinnaan vain neljäksi tunniksi ja silti olen ehtinyt kierrellä ympäriinsä oikein hyvin. Tähän postaukseen kokosin päivämatkailijalle keskeisiä tietoja ja hyväksi havaitsemiani vinkkejä sekä ehdotuksia käyntikohteiksi.

Mihin terminaaliin laivasi saapuu?


Tallinnan satamasta löytyvät Reisisadamin terminaalit A, B ja D sekä Linnahallin sataman terminaali. Reisisadamin C-terminaali ei ole enää laivaliikenteen käytössä. Olennaista on kuitenkin tietää, että saapuessasi Tallinnaan laivalla Helsingistä voit päätyä kolmeen eri paikkaan. Olen merkannut ne alla olevalle kartalle.


Reisisadam A, B: Eckerö Line, Viking Line | Reisisadam D: Tallink Silja | Linnahall: Linda-Line




Satamassa on helppoa kulkea. Kultainen neuvo on lähteä seuraamaan laivasta poistuvaa ihmismassaa, jonka mukana saavut ennen pitkää terminaalistasi riippuen joko Sadama- tai Ahtri-kadun lähistölle. Kyseisiltä kaduilta pääset helposti tutkimaan sataman ympäristöä. Tai jatkamaan matkaa bussilla.

Julkinen liikenne Tallinnan satamassa


Satamassa kannattaa kiinnittää huomiota numeroon 2. Bussilla numero 2 nimittäin pääsee nopeasti pois satama-alueelta ja takaisin. Tallinnankin joukkoliikenteellä on oma reittiopaspalvelunsa, Soiduplaan. Tässä vielä suora linkki bussilinjan 2 aikatauluun ja reittikarttaan. Yllä olevaan kuvaan merkkasin Reisisadaman terminaalien pysäkit.

Tallinnassa yksi bussilippu maksaa 1,60 euroa (alennettu hinta esim. ISIC-kortin esittäville opiskelijoille on 0,80 euroa) ja se on voimassa yhden matkan ajan. Lippu ostetaan kuljettajalta käteisellä. Tiesitkö muuten, että joukkoliikenne on Tallinnan asukkaille maksutonta?

Myös taksit ovat Tallinnassa edullisia (esimerkiksi matkan satamasta vanhaankaupunkiin pitäisi maksaa noin 3-4 €). En ole kuitenkaan itse koskaan käyttänyt Tallinnassa taksia, joten en osaa antaa mitään erityisiä suosituksia.

Etenkin kesäaikaan suosittelen silti ilman muuta kävelemään, sillä välimatkat ovat todella lyhyitä ja alueella on vaikea eksyä. Esimerkiksi Sokos Hotel Viru Tallinn on hyvä maamerkki suunnistamisen avuksi.

Ideoita päiväksi Tallinnaan: Missä käydä?


Koska matkustan Tallinnaan aina vain lyhyeksi aikaa, minulle on muodostunut oma tuttu reitti ja muutama vakiokohde, joissa vierailen lähes joka reissulla. Alla olevassa kuvassa näkyvät omat ehdotukseni päiväreissun nähtävyyksiksi ja muiksi kohteiksi.

Päivä Tallinnassa: Mitä tehdä ja missä käydä?
Kaikkiin näihin kohteisiin ehdit kävellä 10-20 minuutissa terminaalista, johon laivasi saapuu. Laivayhtiöt merkattu lyhenteillä.
 

Sadama Turg


Osoite: Sadama 25/4, 10111 Tallinn

Sadama Turg (suomeksi Sataman tori) on aivan Reisisadamin A- ja B-terminaalien vieressä entisessä C-terminaalissa, joten mikäli et jaksa tai halua lähteä kiertelemään kauemmas, voin itse lämpimästi suositella kyseistä ruokaan ja käsitöihin keskittynyttä ostospaikkaa. Ruokapuolelta löytyy melko paljon esimerkiksi luomutuotteita, jotka ovat hieman edullisempia kuin Suomessa. Sadama Turgin yhteydessä on myös muita myymälöitä.

 

Tallinnan Vanhakaupunki


Vanhakaupunki (viroksi Vanalinn) yllätti minut aikoinaan kauneudellaan. Vanhankaupungin ehtii kävellä päästä päähän alle vartissa, joten kannattaa pysähtyä välillä kahville tai syömään. Vanhankaupungin kautta on helppo jatkaa muihin kartan kohteisiin, jos olet tulossa Reisisadamin pohjoisista terminaaleista tai Linnahallista.

Myös Reisisadamin D-terminaalista saapuessasi suosittelen kuitenkin vierailemaan ensin Vanhassakaupungissa, mikäli aiot tehdä reissun aikana suurempia ostoksia esim. Kaubamajassa, Rotermannilla ja satama-alueella. Siten et joudu turhaan kantamaan ostoksiasi Vanhankaupungin mutkittelivilla kaduilla.

Kaubamajan ostoskeskus


Kaubamajassa olen käynyt vain kerran. Se on keskusta-alueen suurin ja tunnetuin ostoskeskus, joten mikäli tulit Tallinnaan ennen kaikkea ostoksille, on Kaubamaja luultavasti käymisen arvoinen. Henkilökohtaisesti en kokenut sitä kovin paljon Helsingin kauppakeskuksia kummoisemmaksi, sillä liikevalikoima oli monilta osin sama, eikä hintataso jäänyt mieleeni erityisen edullisena. Muualta päin Suomea tulevalle matkailijalle kyseisestä ostoskeskuksesta löytyykin varmaan enemmän ihmeteltävää ja shoppailtavaa. Bussilinja 2 pysähtyy Kaubamajan edessä.

Rotermannin aukio

Rotermannin ostoskeskusaukio on oma suosikkini satama-alueen ostospaikoista. Alueella on esimerkiksi muualtakin Euroopasta tuttuja mutta Suomesta puuttuvia ketjuliikkeitä, kuten Bershka ja Stradivarius. Lisäksi Rotermannilta löytyy Kalevin suklaapuoti, jossa täytyy tietenkin vierailla joka kerta.

"Halapaa Kalijaa"

Suomalaisten matkailijoiden kestosuosikkikohde Tallinnassa on tietenkin satamassa sijaitseva "Halapaa Kalijaa" -ostosparatiisi, josta siis löytyy muun muassa SuperAlkon myymälöitä. Myös allekirjoittanut myöntää aina silloin tällöin asioivansa tällä alueella, joskin omassa matkarepussa painavat usein vähintäänkin yhtä paljon myös muualta päin Tallinnaa haalitut ostokset.
 
Postauksen karttapohjat: OpenStreetMap lisenssillä CC BY-SA

Arkiruokaa Puolasta: Zapiekanka

Muutamia vuosia sitten kiertelin Puolaa ja löysin Krakovan katukeittiöistä herkullisen välipalan, zapiekankan. Sen historia ulottuu 1970-luvulle asti, jolloin Puolassa vallitsi vielä kommunismi. Aikoinaan zapiekankan menestystarinaa kaiketi vauhdittikin nimenomaan sen edullisuus.

Zapiekankasta tuli minulle sittemmin vakiovälipala myös Suomessa. Tässäpä siis kyseisen puolalaispatongin resepti.

Zapiekanka


(vaalea) patonki
ketsuppia
keskikokoinen sipuli
200 g tuoreita herkkusieniä
150 g emmentaljuustoraastetta

Pilko sipuli ja herkkusienet. Kuullota niitä pannulla kymmenisen minuuttia. Puolita sillä aikaa patonki pituussuunnassa ja jaa se vielä neljäksi leiväksi. Levitä leipien pinnalle ketsuppi ja lisää sitten sipuli-herkkusieniseos. Ripottele päälle juustoraastetta makusi mukaan. Paista uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes juusto sulaa. Nauti lämpimänä.
 

Puolalaista arkiruokaa: Zapiekanka
Uuniin menossa...



 
Kyseessähän on siis melko yksinkertainen pizzan ja patongin yhdistelmä, joka nauttii valtaisaa suosiota Puolassa. Pikaruoaksi zapiekanka maistuu mukavan kotikutoiselta - myös paikan päällä Puolassa.
 

Puolalaista arkiruokaa: Zapiekanka
...ja uunista ulos!



 
Pitääkin kokeilla joskus tehdä näistä vähän paranneltu versio kunnon tomaattikastikkeen ja vaikkapa mozzarellajuuston kera. Tällä kertaa lisäsin kokeilumielessä kahdelle leivistä hieman sriracha-chilikastiketta, mutta yhdistelmä ei valitettavasti ollut mitenkään erityisen toimiva. Käytin myös vaalean patongin sijaan moniviljapatonkia ja (toisin kuin sriracha) se sopi oikein hyvin.

19. huhtikuuta 2015

Passilla pötkii pitkälle (ja Suomen passilla vielä pidemmälle)

Tämä postaus on juuri sinulle ensimmäisiä kertoja matkalle haikailevalle! Olen huomannut matkustusasiakirjoihin liittyvän perustiedon olevan ripoteltuna sinne tänne ympäri nettiä ja toisaalta viralliset tietopaketit usein sisältävät kokemattoman matkailijan kannalta paljon epäolennaisia yksityiskohtia. Siispä päätin koota oman tietopakettini asian tiimoilta, toivottavasti tästä on edes jolle kulle hyötyä.

Helsinki-Vantaan lentokenttä
Matkalle lähdössä? Kannattaa hankkia passi tai henkilökortti ajoissa. Kuva täältä. CC BY-SA.


 
Passi on matkustusasiakirja, joka ajaa asiansa kaikkialla maailmassa. Henkilökortti sen sijaan on kelvollinen matkustusasiakirja vain rajatulla alueella.

Suomalaisella henkilökortilla pärjää seuraavissa maissa: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia Kypros, Latvia, Liettua, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Saksa, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Tšekki, Unkari ja Viro. Näissä maissa et siis tarvitse passia.

Euroopan unionissa Schengenin sopimukseen kuuluvissa maissa ei yleensä ole rajatarkastuksia, mutta matkustusasiakirja on kuitenkin oltava mukana. Tarvitset joka tapauksessa passin tai henkilökortin tietoja esimerkiksi lentoja varatessasi ja usein myös hotellit voivat vaatia passin tai henkilökortin tietoja.

Suomen kansalaisena et tarvitse matkustusasiakirjaa ollenkaan Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Islannissa, mutta sinun tulee tarvittaessa todistaa henkilöllisyytesi. Tähän tarkoitukseen soveltuvat parhaiten passi ja henkilökortti, sillä ajokortilla voit todistaa vain syntymämaasi (et kansalaisuuttasi).


Passi ja henkilökortti pähkinänkuoressa

 

Yhteistä

 

  • Matkustusasiakirjoja
  • Henkilöllisyystodistuksia
  • Voimassa 5 vuotta kerrallaan¹
  • Vaativat virallisen passikuvan
  • Lasta ei voi merkata huoltajan passiin tai henkilökorttiin

Vain henkilökortti

 

  • Vaatii aina henkilökohtaisen käynnin poliisiasemalla
  • Käy matkustusasiakirjana vain rajatulla alueella
  • Käytännöllinen arkikäytössä pienen kokonsa ansiosta

Vain passi

 

  • Tietyin edellytyksin mahdollista hankkia käymättä poliisiasemalla²
  • Käy matkustusasiakirjana maailmanlaajuisesti

Paljon matkailevalle passi on toki järkevin valinta. Ohelle voi kuitenkin olla järkevää hankkia henkilökortti arkikäyttöön, mikäli tarvitset henkilöllisyystodistusta usein. Passia on nimittäin hankala kuljettaa mukana ja siten se voi mennä henkilökorttia huomattavasti helpommin käyttökelvottomaksi. Itselläni on vain pelkkä passi, joten kyllä silläkin pärjää hyvin myös koto-Suomessa.

Passin ja henkilökortin hinnat


Sekä passi että henkilökortti maksavat tällä hetkellä noin 50 euroa. Tarkista ajantasaiset hinnat poliisin palveluhinnastosta.

Suomen passi


Mikäli olet Suomen kansalainen, olet varsin hyvässä asemassa matkailijana. Pääset ilman viisumia 174 valtioon eli toisin sanoen Suomen passi on matkustusasiakirjojen yleisavain. Esimerkiksi Kiinan passilla pääsee ilman viisumia vain 44 valtioon.

Suomen passi
Suomen passilla pääsee 173 maahan ilman viisumia. Kuva täältä. CC BY.

Suomalaisenakin joudut kuitenkin tiettyihin kohteisiin matkatessasi hankkimaan viisumin - tällaisia maita ovat esimerkiksi Venäjä, Yhdysvallat ja Intia. Voit tarkistaa Apuvälineitä matkan suunnitteluun -sivulta nopeasti tarvitsetko viisumin kohdemaahasi.


¹ Ennen 22. elokuuta 2006 myönnettyjen passien voimassaoloaika on 10 vuotta.

² Lainaus poliisin sivuilta: "Käynti ei välttämättä ole tarpeen, jos haet tavallista passia, sinulta on otettu sormenjäljet ja nimikirjoitusnäyte aiempaa passia varten enintään 6 vuotta sitten ja nimesi ei ole muuttunut."

Lähteet: Poliisi.fi, Rajavartiolaitos, Henley & Partners

Kuka ihmeen Reissumestari?

Tervehdys, olen Reissumestari. Osa-aikaisesti työskentelevänä opiskelijana taloudellinen tilanteeni ei koskaan erityisemmin ilahduta minua. Silti matkustan useita kertoja vuodessa eri puolille maailmaa, sillä matkailu on minulle keino rentoutua ja löytää uusia näkökulmia, siksi jokainen edullisten lentojen ja muiden matkatarjousten metsästämiseen käyttämäni minuutti on muuttunut lopulta arvokkaaksi elämyspääomaksi.

Mikäli sinullakaan ei ole liikaa rahaa tai olet liian saita tuhlataksesi omaisuuttasi huolettomasti, tulet löytämään blogistani mainioita vinkkejä halvalla matkustamiseen. Reissumestarina kerron myös yleisemmin matkailusta aina aivan perusteista alkaen. Välillä aion sivuta teksteissäni myös omia matkojani, mutta pääpiirteissään blogi tulee olemaan ennen kaikkea informatiivinen katsaus matkailuun.

En luokittele itseäni täysin kasuaalimatkailijaksi¹, mutten myöskään vannoutuneeksi trävelleriksi². Sijoitun kenties jonnekin välimaastoon. Tavoitteenani onkin luoda sisältöä, josta on apua mahdollisimman monenlaisille matkailijoille.

Karttapallo
Kuva täältä. CC BY-SA.

 
Pidemmittä raapusteluitta toivotan sinut tervetulleeksi lukemaan Reissumestarin matkavinkkejä. Blogi syntyi rakkaudesta matkailuun ja kirjoittamiseen, toivottavasti tämä rakkaus välittyy myös ruudun sille puolelle!

¹ enemmän tai vähemmän itsenäinen turisti, viihtyy turistirysissä
² reppureissaaja, sijainti mielellään tuntematon, havaittu kerran vuonna 2006