Tallinnaan pääsee halvalla ja päiväreissunkin aikana ehtii kokea todella paljon ilman erityistä kiirettä. Päiväristeilyjen maissaoloajat vaihtelevat 4-13 tunnin välillä. Itse olen matkustanut lähes aina Tallinnaan vain neljäksi tunniksi ja silti olen ehtinyt kierrellä ympäriinsä oikein hyvin. Tähän postaukseen kokosin päivämatkailijalle keskeisiä tietoja ja hyväksi havaitsemiani vinkkejä sekä ehdotuksia käyntikohteiksi.
Mihin terminaaliin laivasi saapuu?
Tallinnan satamasta löytyvät Reisisadamin terminaalit A, B ja D sekä Linnahallin sataman terminaali. Reisisadamin C-terminaali ei ole enää laivaliikenteen käytössä. Olennaista on kuitenkin tietää, että saapuessasi Tallinnaan laivalla Helsingistä voit päätyä kolmeen eri paikkaan. Olen merkannut ne alla olevalle kartalle.
Reisisadam A, B: Eckerö Line, Viking Line | Reisisadam D: Tallink Silja | Linnahall: Linda-Line |
Satamassa on helppoa kulkea. Kultainen neuvo on lähteä seuraamaan laivasta poistuvaa ihmismassaa, jonka mukana saavut ennen pitkää terminaalistasi riippuen joko Sadama- tai Ahtri-kadun lähistölle. Kyseisiltä kaduilta pääset helposti tutkimaan sataman ympäristöä. Tai jatkamaan matkaa bussilla.
Julkinen liikenne Tallinnan satamassa
Satamassa kannattaa kiinnittää huomiota numeroon 2. Bussilla numero 2 nimittäin pääsee nopeasti pois satama-alueelta ja takaisin. Tallinnankin joukkoliikenteellä on oma reittiopaspalvelunsa, Soiduplaan. Tässä vielä suora linkki bussilinjan 2 aikatauluun ja reittikarttaan. Yllä olevaan kuvaan merkkasin Reisisadaman terminaalien pysäkit.
Tallinnassa yksi bussilippu maksaa 1,60 euroa (alennettu hinta esim. ISIC-kortin esittäville opiskelijoille on 0,80 euroa) ja se on voimassa yhden matkan ajan. Lippu ostetaan kuljettajalta käteisellä. Tiesitkö muuten, että joukkoliikenne on Tallinnan asukkaille maksutonta?
Myös taksit ovat Tallinnassa edullisia (esimerkiksi matkan satamasta vanhaankaupunkiin pitäisi maksaa noin 3-4 €). En ole kuitenkaan itse koskaan käyttänyt Tallinnassa taksia, joten en osaa antaa mitään erityisiä suosituksia.
Etenkin kesäaikaan suosittelen silti ilman muuta kävelemään, sillä välimatkat ovat todella lyhyitä ja alueella on vaikea eksyä. Esimerkiksi Sokos Hotel Viru Tallinn on hyvä maamerkki suunnistamisen avuksi.
Etenkin kesäaikaan suosittelen silti ilman muuta kävelemään, sillä välimatkat ovat todella lyhyitä ja alueella on vaikea eksyä. Esimerkiksi Sokos Hotel Viru Tallinn on hyvä maamerkki suunnistamisen avuksi.
Ideoita päiväksi Tallinnaan: Missä käydä?
Koska matkustan Tallinnaan aina vain lyhyeksi aikaa, minulle on muodostunut oma tuttu reitti ja muutama vakiokohde, joissa vierailen lähes joka reissulla. Alla olevassa kuvassa näkyvät omat ehdotukseni päiväreissun nähtävyyksiksi ja muiksi kohteiksi.
Kaikkiin näihin kohteisiin ehdit kävellä 10-20 minuutissa terminaalista, johon laivasi saapuu. Laivayhtiöt merkattu lyhenteillä. |
Sadama Turg
Osoite: Sadama 25/4, 10111 Tallinn
Sadama Turg (suomeksi Sataman tori) on aivan Reisisadamin A- ja B-terminaalien vieressä entisessä C-terminaalissa, joten mikäli et jaksa tai halua lähteä kiertelemään kauemmas, voin itse lämpimästi suositella kyseistä ruokaan ja käsitöihin keskittynyttä ostospaikkaa. Ruokapuolelta löytyy melko paljon esimerkiksi luomutuotteita, jotka ovat hieman edullisempia kuin Suomessa. Sadama Turgin yhteydessä on myös muita myymälöitä.
Tallinnan Vanhakaupunki
Vanhakaupunki (viroksi Vanalinn) yllätti minut aikoinaan kauneudellaan. Vanhankaupungin ehtii kävellä päästä päähän alle vartissa, joten kannattaa pysähtyä välillä kahville tai syömään. Vanhankaupungin kautta on helppo jatkaa muihin kartan kohteisiin, jos olet tulossa Reisisadamin pohjoisista terminaaleista tai Linnahallista.
Myös Reisisadamin D-terminaalista saapuessasi suosittelen kuitenkin vierailemaan ensin Vanhassakaupungissa, mikäli aiot tehdä reissun aikana suurempia ostoksia esim. Kaubamajassa, Rotermannilla ja satama-alueella. Siten et joudu turhaan kantamaan ostoksiasi Vanhankaupungin mutkittelivilla kaduilla.
Kaubamajan ostoskeskus
Osoite: Gonsiori 2, 10143 Tallinn
Kaubamajassa olen käynyt vain kerran. Se on keskusta-alueen suurin ja tunnetuin ostoskeskus, joten mikäli tulit Tallinnaan ennen kaikkea ostoksille, on Kaubamaja luultavasti käymisen arvoinen. Henkilökohtaisesti en kokenut sitä kovin paljon Helsingin kauppakeskuksia kummoisemmaksi, sillä liikevalikoima oli monilta osin sama, eikä hintataso jäänyt mieleeni erityisen edullisena. Muualta päin Suomea tulevalle matkailijalle kyseisestä ostoskeskuksesta löytyykin varmaan enemmän ihmeteltävää ja shoppailtavaa. Bussilinja 2 pysähtyy Kaubamajan edessä.
Rotermannin aukio
Rotermannin ostoskeskusaukio on oma suosikkini satama-alueen ostospaikoista. Alueella on esimerkiksi muualtakin Euroopasta tuttuja mutta Suomesta puuttuvia ketjuliikkeitä, kuten Bershka ja Stradivarius. Lisäksi Rotermannilta löytyy Kalevin suklaapuoti, jossa täytyy tietenkin vierailla joka kerta.
"Halapaa Kalijaa"
Suomalaisten matkailijoiden kestosuosikkikohde Tallinnassa on tietenkin satamassa sijaitseva "Halapaa Kalijaa" -ostosparatiisi, josta siis löytyy muun muassa SuperAlkon myymälöitä. Myös allekirjoittanut myöntää aina silloin tällöin asioivansa tällä alueella, joskin omassa matkarepussa painavat usein vähintäänkin yhtä paljon myös muualta päin Tallinnaa haalitut ostokset.
Postauksen karttapohjat: OpenStreetMap lisenssillä CC BY-SA
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti