Tämä postaus on juuri sinulle ensimmäisiä kertoja matkalle haikailevalle! Olen huomannut matkustusasiakirjoihin liittyvän perustiedon olevan ripoteltuna sinne tänne ympäri nettiä ja toisaalta viralliset tietopaketit usein sisältävät kokemattoman matkailijan kannalta paljon epäolennaisia yksityiskohtia. Siispä päätin koota oman tietopakettini asian tiimoilta, toivottavasti tästä on edes jolle kulle hyötyä.
Passi on matkustusasiakirja, joka ajaa asiansa kaikkialla maailmassa. Henkilökortti sen sijaan on kelvollinen matkustusasiakirja vain rajatulla alueella.
Suomalaisella henkilökortilla pärjää seuraavissa maissa: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia Kypros, Latvia, Liettua, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Saksa, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Tšekki, Unkari ja Viro. Näissä maissa et siis tarvitse passia.
Matkalle lähdössä? Kannattaa hankkia passi tai henkilökortti ajoissa. Kuva täältä. CC BY-SA. |
Passi on matkustusasiakirja, joka ajaa asiansa kaikkialla maailmassa. Henkilökortti sen sijaan on kelvollinen matkustusasiakirja vain rajatulla alueella.
Euroopan unionissa Schengenin sopimukseen kuuluvissa maissa ei yleensä ole rajatarkastuksia, mutta matkustusasiakirja on kuitenkin oltava mukana. Tarvitset joka tapauksessa passin tai henkilökortin tietoja esimerkiksi lentoja varatessasi ja usein myös hotellit voivat vaatia passin tai henkilökortin tietoja.
Suomen kansalaisena et tarvitse matkustusasiakirjaa ollenkaan Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Islannissa, mutta sinun tulee tarvittaessa todistaa henkilöllisyytesi. Tähän tarkoitukseen soveltuvat parhaiten passi ja henkilökortti, sillä ajokortilla voit todistaa vain syntymämaasi (et kansalaisuuttasi).
Passi ja henkilökortti pähkinänkuoressa
Yhteistä
- Matkustusasiakirjoja
- Henkilöllisyystodistuksia
- Voimassa 5 vuotta kerrallaan¹
- Vaativat virallisen passikuvan
- Lasta ei voi merkata huoltajan passiin tai henkilökorttiin
Vain henkilökortti
- Vaatii aina henkilökohtaisen käynnin poliisiasemalla
- Käy matkustusasiakirjana vain rajatulla alueella
- Käytännöllinen arkikäytössä pienen kokonsa ansiosta
Vain passi
- Tietyin edellytyksin mahdollista hankkia käymättä poliisiasemalla²
- Käy matkustusasiakirjana maailmanlaajuisesti
Paljon matkailevalle passi on toki järkevin valinta. Ohelle voi kuitenkin olla järkevää hankkia henkilökortti arkikäyttöön, mikäli tarvitset henkilöllisyystodistusta usein. Passia on nimittäin hankala kuljettaa mukana ja siten se voi mennä henkilökorttia huomattavasti helpommin käyttökelvottomaksi. Itselläni on vain pelkkä passi, joten kyllä silläkin pärjää hyvin myös koto-Suomessa.
Passin ja henkilökortin hinnat
Sekä passi että henkilökortti maksavat tällä hetkellä noin 50 euroa. Tarkista ajantasaiset hinnat poliisin palveluhinnastosta.
Suomen passi
Mikäli olet Suomen kansalainen, olet varsin hyvässä asemassa matkailijana. Pääset ilman viisumia 174 valtioon eli toisin sanoen Suomen passi on matkustusasiakirjojen yleisavain. Esimerkiksi Kiinan passilla pääsee ilman viisumia vain 44 valtioon.
Suomen passilla pääsee 173 maahan ilman viisumia. Kuva täältä. CC BY. |
Suomalaisenakin joudut kuitenkin tiettyihin kohteisiin matkatessasi hankkimaan viisumin - tällaisia maita ovat esimerkiksi Venäjä, Yhdysvallat ja Intia. Voit tarkistaa Apuvälineitä matkan suunnitteluun -sivulta nopeasti tarvitsetko viisumin kohdemaahasi.
¹ Ennen 22. elokuuta 2006 myönnettyjen passien voimassaoloaika on 10 vuotta.
² Lainaus poliisin sivuilta: "Käynti ei välttämättä ole tarpeen, jos haet tavallista passia, sinulta on otettu sormenjäljet ja nimikirjoitusnäyte aiempaa passia varten enintään 6 vuotta sitten ja nimesi ei ole muuttunut."
Lähteet: Poliisi.fi, Rajavartiolaitos, Henley & Partners
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti